Over mineralen

Een overzicht van mineralen en (halfedelstenen) en hun werking.

Agaat(glasachtig, vele kleuren, vaak gestreept)

Geeft zelfvertrouwen en moed. Helpt bij faalangst. Geeft levenslust en laat je genieten van het leven. Sterk aardende steen. Versterkt het zelfbewustzijn, vergroot de vitaliteit, zwakt waanideeën af. De steen geeft in het algemeen een gevoel van veiligheid, schoonheid, ruimte en innerlijke rust.

Positieve werking op de geslachtsorganen, stimuleert spijsvertering en goede steen tijdens de zwangerschap voor moeder en kind.

Amazoniet (blauwgroen met witte puntjes)

Deze steen wordt vaak gebruikt bij meditatie- en ontspanningsoefeningen en stimuleert gevoelens van liefde, licht en kracht. Amazoniet werkt op de vrouwelijke kant in ieder mens en heeft een rustgevend effect. Lost emotionele spanningen op, versterkt de persoonlijkheid.

Helpt bij hoofdpijn, slapeloosheid, verhoogde sensitiviteit, hartproblemen en kinderziekten. Reinigend effect op de huid en de lichaamscellen in het algemeen.

Amethyst (licht tot donker paars)

Een rustgevende steen die intuïtie, helderziendheid en meditatie helpt bevorderen. Ook geeft hij heldere dromen en versterkt gevoelens van vriendschap. De amethyst vertegenwoordigt de geestelijke waarden en het hogere bewustzijn.

Helpt bij slapeloosheid, hoofdpijn en migraine.

Ametrien (licht paars met geel)

Ametrien verenigt de energie van amethist en citrien in zich. Vermindert geestelijke spanning en zet aan tot handelen. Schept een gevoel van welzijn en controle. Geeft concentratie, energie en uitstraling. Helpt ontspannen te blijven in het gevoelsleven.

Bij zwakke motoriek. Goed voor zenuwstelsel. Is bevorderlijk voor het reinigen en vitaliseren van weefsel en cellen.

Apachetraan (Rookobsidiaan) (zwart, donkerbruin glas)

Apachetraan is een mildere vorm van zwarte Obsidiaan.

Heeft een aardende en beschermende werking. Haalt op geleidelijke, zachte manier angst, blokkades en traumatische ervaringen naar boven om die te kunnen transformeren. Stimuleert de intuïtie. Geeft vertrouwen in de toekomst. Beschermt de aura en neemt negatieve energie in zich op.

Vermindert door stress ontstane maag- en darmklachten. Helpt bij spierkrampen. Bevordert goede nachtrust.

Apatiet (geel-groen-blauw)

Geeft motivatie en openheid van geest. Vermindert prikkelbaarheid en agressiviteit. Biedt rust bij een druk leven. Apatiet brengt evenwicht in mentale processen en bevordert de innerlijke wijsheid en zelfverzekerdheid, concentratie en een helder bewustzijn.

Bevordert genezing van botbreuken en vernieuwing van cellen. Bij artrose. 

Aquamarijn (licht blauw-groen)

Zowel fysiek als geestelijk een kalmerende steen. Zorgt voor een gevoel van opgewektheid, vrolijkheid en inspiratie. Stimuleert zelfexpressie. Bevordert intuïtie en helderziende kwaliteiten. Geschikt als meditatiesteen.

Goede werking bij hooikoorts en allergische aandoeningen van het keelgebied en de luchtwegen. Positief voor de schildklier, bij voorhoofdsholteontsteking en oogproblemen.

Aventurijn (licht tot donker groen met glimmertjes)

Aventurijn is rustgevend, geeft geduld en kalmeert bij woede en irritatie. Leert je te leven vanuit je hart. Stimuleert individualiteit en volharding in het waarmaken van de dromen die je hebt. Kan een goede hulp zijn bij het herkennen en oplossen van problemen uit het verleden.

Helpt bij huidaandoeningen als eczeem, acné en andere vormen van uitslag. Bij herstel van (nerveuze) hartklachten, overspannenheid en stoornissen in het vegetatieve zenuwstelsel.

 Barnsteen (Amber)(geel, bruin )

Barnsteen is geen edelsteen, maar een doorschijnende tot ondoorzichtige ‘versteende’ hars van (naald)bomen, met soms insluitsels van insecten of plantenresten. Barnsteen geeft een zonnig karakter en maakt vrolijk, onbezorgd en spontaan. Helpt depressie en weerstanden te verminderen. Versterkt het zelfbewustzijn. Stimuleert creativiteit. Werkt verwarmend en harmoniserend. Bevordert vitaliteit.

Verzacht gewrichtsklachten, maagkramp en buikpijn. Positief bij huidkwalen en allergische aandoeningen. Goed bij astma. Verlicht de pijn bij het doorkomen van tanden en kiezen bij kinderen.

Bergkristal (kleurloos)

Bergkristal heeft een sterk helende kracht op velerlei gebied. Hij werkt op alle chakra’s en heeft een sterke harmoniescheppende werking op lichaam, ziel en geest. Bergkristal geeft rust en helderheid in het denken. Geeft geestelijk ontspanning, concentratie en evenwicht. Genereert nieuwe energie en werkt versterkend en reinigend na ziekte. Ondersteunt andere stenen, door hun werking te versterken of in evenwicht te brengen.

Helpt tegen reisziekte. Helpt bij rugpijn, menstruatieklachten, depressie. Werkt zenuwsterkend, pijnstillend en koortsverlagend


Boomagaat

Deze variant van Agaat heeft ook een sterk aardende werking.

Geeft een veilig en beschermd gevoel. Bevordert zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, moed en daadkracht. Kalmeert en biedt stabiliteit in verwarrende situaties. De energie van boomagaat versterkt het gevoel met het plantenrijk en het contact met de aarde. Geeft voeding aan bomen en planten.

Sterkt het immuunsysteem. Positief bij bacteriële infecties.

Borniet (Pauwenerts) (regenboogkleuren in metaalglans)

Heeft een bijzonder uiterlijk door de prachtige weerschijnende regenboogkleuren.

Hij activeert alle chakra’s en brengt ze in evenwicht. Borniet maakt dat je openstaat voor vernieuwing. Bevordert het inzicht in jezelf en je omgeving. Stimuleert de intuïtie. Geeft rust en een gevoel van geborgenheid en versterkt familiebanden. Goede steen voor meditatie en visualisatie.

Beschermt tijdens zwangerschap. Versterkt het immuunsysteem.

Calciet  (kleurloos, wit, rood, blauw, geel, roze, groen)

Gele of Honing Calciet: Stimuleert wilskracht en energie. Maakt positief, zonnig en blij.

Oranje Calciet: Werkt reinigend en vitaliserend. Verbetert stemmingswisselingen. Helpt bij angst en depressie.

Groene Calciet: Maakt flexibel, geeft ontspanning en optimisme. Helpt oude emoties los te laten.

Blauwe Calciet: Kalmeert en ontspant. Werkt vooral positief en stimulerend op het gebied van communicatie.

Rode Calciet: Vermindert angst. Stimuleert op een rustige manier initiatief, actie en daadkracht.

Roze calciet, mangano calciet: Werkt sterk op het hartchakra. De zachte maar krachtige energie helpt emoties te verwerken.

Calciet bevordert in het algemeen de groei bij kinderen. Stimuleert stofwisseling, heelt botten en weefsels. Versterkt het hart en kalmeert de geest.

Carneool (kleurloos-wit-oranje)

De steen werkt sterk aardend, zorgt voor veiligheid en concentratie en past het best bij de eerste en tweede chakra.

Geeft veel energie en levensvreugde. Op spiritueel niveau laat deze steen verborgen talenten aan het licht komen en stimuleert de intuïtie en creativiteit.

Beschermende steen tijdens de zwangerschap. Heeft een bloedzuiverende werking en is geschikt bij reumatische aandoeningen, lever- en nierkwalen.

Celestien (doorschijnend lichtblauw, grijsblauw)

Celestien bevordert creativiteit en uitdrukkingsvaardigheid. Het is daarom een goede communicatiesteen, vooral voor mensen die in het openbaar moeten spreken. Het is een uitstekende steen voor meditatie. Maakt contact met hogere energieën mogelijk en wordt daarom ook wel Engelen steen genoemd.

Stimuleert helderziendheid en spirituele bewustwording.

Werkt spierontspannend en kalmerend. Goed bij keel- oog- en oorproblemen.

Chalcedoon (wit-blauw)

Chalcedoon of ‘redenaarssteen’, is een steen die het communicatievermogen stimuleert:

zowel uitdrukkingsvaardigheid, als het luisteren naar en begrijpen wat er gezegd wordt.

Geeft een blijmoedige en optimistische houding. Kalmeert, maakt geduldig en vermindert stress en melancholie.

Werkt positief bij spraakstoornissen, stotteren.

Helpt bij verkoudheid, bloedsomloopklachten, hoge bloeddruk.

Ook effectief bij problemen met de ademhalingswegen, ogen en lymfeklieren.

Charoïet

Helpt overdreven angsten, fobieën en negatieve gedachtepatronen te doorbreken. Bevrijdt van dwang van anderen. Stimuleert daadkracht, vastberadenheid, spontaniteit en onvoorwaardelijke liefde. Vermindert stress en zorgen. Charoïet bevordert inzichten en zet negatieve energie om in positieve.

Kalmeert het zenuwstelsel en heeft een positief effect op de bloeddruk, het hart, de lever, alvleesklier, autisme en slaapproblemen.

Chiastoliet (Kruissteen)

Werd vroeger door de kruistekening als teken van God gezien en zou beschermen tegen ‘het boze oog’ en vervloekingen.

Chiastoliet werkt stabiliserend en kalmeert bij nervositeit en angsten. Geeft realiteitsbesef en helder denkvermogen. Bevordert inzicht in eigen persoonlijkheid en levensdoel. Kan helpen oude gedragspatronen en vasthoudendheid los te laten.

Stimuleert goede bloedcirculatie, vermindert koorts en verzuring. Versterkt de zenuwen.

Chrysocolla (blauw-groen-bruin-zwart)

Het is een steen die vriendelijkheid, tolerantie en creativiteit oproept. Heeft een ontspannende werking bij nervositeit en prikkelbaarheid. En een activerende werking bij traagheid en futloosheid. Helpt (liefdes)verdriet en emoties te uiten en te verwerken. Geeft helderheid van geest en een open neutrale houding.

Reguleert schildklierwerking en hormoonschommelingen. Werkt krampopheffend, koortsverlagend.

Chrysopraas (geel- groen)

Steen die een gevoel van hoop, vertrouwen en veiligheid oproept. Helpt dwangmatig en egoïstisch gedrag te transformeren in positief en onbevooroordeeld gedrag. Stimuleert creativiteit en waardering voor kunst en schoonheid. Maakt zowel emotioneel als lichamelijk vernieuwing mogelijk door alle opgeslagen onzuiverheden los te laten. Bevordert meditatie. Vermindert slaapproblemen, nachtmerries en claustrofobie.

Sterk ontgiftende en ontslakkende werking. Sterkt de ogen. Verbetert de vruchtbaarheid.

Citrien (geel-bruin)

Heeft een enorme lichtkracht die de mens van binnenuit verwarmt. Hij zorgt voor een geestelijk vuur, dat de innerlijke spiegel vormt voor heldere gedachten. De steen bevordert de concentratie en geeft zelfvertrouwen (examens). Het is een goede steen voor overgevoelige en snel kwetsbare mensen om negatieve energieën uit de omgeving te transformeren, doordat hij de aura versterkt.

Versterkt het immuunsysteem, de lever en de maag. Stimuleert de spijsvertering.

Danburiet

Danburiet is een steen van zelfacceptatie en onvoorwaardelijke liefde.

Stimuleert het intellectuele en hogere bewustzijn en helpt mogelijk contact te maken met hogere (engelen) energieën.

Ondersteunt bij ingrijpende veranderingen in het leven. Leert het verleden een plek te geven wat geduld en gemoedsrust geeft.

Heeft een ontgiftende werking en helpt bij allergieën en chronische aandoeningen.

Dumortieriet (donkerblauw)

Leert je om werk- en prestatiedruk lichter te nemen. Laat je meer van het leven genieten. Geeft moed, vertrouwen en een positieve instelling, ook in moeilijke situaties. Helpt bij het onderkennen en doorbreken van dwangmatige en verslavende patronen. Helpt bij hevige angstaanvallen.

Bij epilepsie, hoofdpijnen, huidirritaties en slaapproblemen.

Fluoriet (kleurloos-geel-groen-blauw-paars)

Stimuleert om beweeglijk, vindingrijk en creatief te kunnen zijn in het denken. Bevordert leervaardigheid en concentratie en is dus een behulpzame steen bij studeren. Schept orde en helderheid in de geest. Helpt om beperkende denk- en gedragspatronen los te laten.

Brengt evenwicht in emoties. Verwijdert negativiteit en stress. Fluoriet is heel geschikt als meditatiesteen.

Paars voor wijsheid en inzicht,

Blauw voor geestelijke rust, communicatie,

Groen voor hartsverbinding,

Wit voor helderheid, zuiverheid,

Goudgeel voor creativiteit, vertrouwen.

Versterkt tanden en botten en werkt positief bij stijfheid en gewrichtsklachten. Goed voor het zenuwstelsel.

Girasol

Geeft helderheid en innerlijke vrede. Biedt inzicht in wat er in het onbewuste leeft aan onvrede, onrust, angsten en verdriet. Helpt om dat op een zachte manier bewust te maken en oude patronen los te kunnen laten. Maakt bewust van verlangens en behoeften. Stimuleert open te staan voor nieuwe ervaringen. Bevordert creativiteit.

Goed bij problemen met de lymfeklieren.


Git

Git is geen edelsteen, maar organisch materiaal dat bestaat uit bruinkool. (gefossiliseerd hout)

Git stimuleert een goede aarding. Bevordert bezinning en laat je eigen schaduwkanten zien.

Heeft een rustgevende en zuiverende werking waardoor verdriet, rouwprocessen en (manische)depressies verwerkt kunnen worden. Brengt licht in donkere tijden. Git heeft een sterk absorberende kracht van voornamelijk negatieve invloeden en agressie. Daarom wordt het als beschermsteen gebruikt.

Helpt bij kiespijn, hoofdpijn, griep en verkoudheid. Verlicht vrouwenklachten.

Goudsteen (oranjerood of donkerblauw met glitters)

Goudsteen is geen natuurlijke edelsteen, maar werd vroeger door monniken volgens een geheim ‘recept’ vervaardigd toen zij probeerden goud te maken.Tegenwoordig bestaat het in ieder geval uit o.a. glas en koperdeeltjes. Goudsteen werkt positief op depressieve en minderwaardigheidsgevoelens. Geeft energie, kracht en hoop. Helpt positief en blijmoedig in het leven te staan. Het bevordert individualiteit en ambitie en helpt je om je te doelen te bereiken.

Blauwe Goudsteen geeft ook nog rust, kalmte en opgewektheid. Vermindert angstgevoelens.

Goed voor maag, nieren, voortplantingsorganen en prostaat.

Granaat (rood)

Rode granaat heeft een ondersteunende werking in hectische tijden. Het helpt je de nodige veranderingen door te voeren en aan te kunnen. Geeft hoop, moed en doorzettingsvermogen. Vergroot de concentratie en wilskracht. Helpt remmingen, weerstanden en beperkende gedachten te doorbreken. Opent het hart. Bevordert de hartstocht en versterkt de vitaliteit.

Heeft positieve invloed op bloed, bloedsomloop, hart en nieren.

Heliotroop (groen met rood)

Heliotroop is de steen van onbaatzuchtigheid en idealisme. Helpt je eigen grenzen te stellen en je tegen negatieve invloeden te weren.

Kalmeert bij ongeduld en agressie en geeft juist energie bij vermoeidheid en tegenslag. Vergroot het aanpassingsvermogen en beheersing in onverwachte situaties. Bevordert creativiteit, intuïtie en dromen.

Goed voor de stofwisseling en lymfesysteem. Ontgiftende, neutraliserende werking op het bloed. Bij fibromyalgie.

Hematiet(Bloedsteen)(metaal grijs)

Is de steen van het basischakra en heeft een sterk aardend effect. Verschaft stevigheid en geeft bescherming tegen negatieve invloeden van buitenaf. Versterkt de wil en daadkracht. Geeft vitaliteit, dynamiek en levensvreugde.

Werkt gunstig op het bloed. Stimuleert de ijzeropname. Stabiliseert de bloeddruk. Bij hartkloppingen.

Herkimer Diamant

Is net als Bergkristal, een kwartskristal soort, maar dan nog krachtiger. Het heeft een enorme lichtkracht en hoge vibratie en ook een aardende kwaliteit. Geeft energie en vergroot de creativiteit. Is uitstekend te gebruiken voor meditatie, astraal reizen, dromen en visioenen, healing, om contact met hogere energieën te maken. Heeft een zuiverende werking op de aura en je omgeving van negatieve invloeden en straling.

Lichamelijk heeft het een reinigende en ontgiftende werking, is goed voor de ogen.

Howliet (wit-geelwit met bruin-zwarte aders)

Howliet heeft de eigenschap lichamelijke en geestelijke blokkades op te heffen. Maakt minder kritisch en geeft controle over woede en boosheid. Heeft een kalmerende werking en versterkt positieve eigenschappen. Stimuleert geduld en leergierigheid.

Versterkt het geheugen. Helpt bij slaapproblemen en bij calciumtekort.

Ioliet (doorschijnend donkerblauw)

Geeft doorzettingsvermogen om jezelf te zijn. Bevordert onafhankelijkheid en verantwoordelijkheidsgevoel en vermindert daardoor afhankelijkheidspatronen van zowel mensen als stoffen (verslaving). Stimuleert kennis, inzicht en creativiteit en bevordert visioenen en visualiseren.

Versterkt zenuwen, verlaagt de bloeddruk en helpt bij oplossen van vetstoffen. Ondersteunt genezing van oogkwalen en helpt bij slaapproblemen.

Jade (Jadeïet) (wit-geel-groen-rood-bruin-grijsblauw-oranje)

Steen van wijsheid, rechtvaardigheid en fysieke bescherming. Helpt negatieve emoties los te laten en open te staan voor liefde, harmonie en tolerantie. Bevordert zelfverwezenlijking en helpt ideeën in daden om te zetten.

Werkt ontgiftend. Verzacht reumatische pijnen. Stimuleert nieren, bijnieren, blaas en het zenuwstelsel.

Jaspis (geel-bruin-rood-groen-zwart)

Jaspis heeft een sterk aardend effect. Bevordert wilskracht, daadkracht en maakt moedig en vastberaden. Hij beschermt tegen negatieve externe invloeden. Stimuleert weerbaarheid en assertiviteit. Geeft innerlijke harmonie en balans.

Bevordert de bloedsomloop. Helpt bij maagpijn, gal en nierproblemen. Werkt beschermend in de eerste maanden van de zwangerschap. Helpt tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap.

Kunziet (kleurloos-roze-groen-violet)

Steen van het hart en van liefdevolle acceptatie en overgave. Vergroot dienstbaarheid naar anderen, terwijl je trouw blijft aan jezelf. Leert je omgaan met opbouwende kritiek door zacht en flexibel te blijven.  Positieve uitwerking bij overspannenheid, depressies en psychische aandoeningen. Uitstekende meditatiesteen.

Verlicht gewrichts- en zenuwpijnen. Bij spanning rond de hartstreek. Helpt bij epileptische aanvallen.

Kyaniet

Kalmerende steen die concentratie en evenwicht brengt. Geeft zelfvertrouwen in zelfexpressie en communicatie, vooral voor mensen die veel in het openbaar spreken/ optreden. Maakt vastberaden om het eigen leven vorm te geven. Zeer geschikte meditatiesteen.

Werkt positief op keel, stembanden en gehoor.

Labradoriet (wit-geel-grijs-groen- bruin-zwart)

Heeft een sterk afsluitend en beschermend effect op de aura tegen negatieve invloeden van buitenaf, waardoor je eigen energie beter behouden blijft. Heft psychische blokkaden op en maakt enthousiast en creatief om ideeën te ontwikkelen. Stimuleert de intuïtie en mediamieke gaven. Geeft inzicht in eigen verborgen talenten. Bevordert (zelf)vertrouwen en doorzettingsvermogen.

Werkt kalmerend, bloeddrukverlagend en helpt bij verkoudheid, reuma en jicht.

Lapis lazuli (blauw met goudkleurige spikkels)

Is een ware vriendschapssteen en versterkt een liefdesrelatie. Schept helderheid en objectiviteit in het denken. Bevordert de intuïtie en het contact met het hogere zelf. Maakt eerlijk, oprecht en zelfbewust. Leert je eigen innerlijke waarheid te ontdekken, accepteren en uit te spreken. Stimuleert creativiteit.

Helpt bij hoofdpijn en slapeloosheid. Positief bij problemen met keelgebied en stembanden. Verlaagt de bloeddruk.

Larimar (Atlantissteen)(licht blauw met wit)

Steen van spirituele en geestelijke kracht. Larimar helpt om angsten, schuldgevoelens en slachtofferhouding los te laten. Stimuleert het leven in eigen hand te nemen. Schenkt helderheid, balans en innerlijke rust. Helpt om in veranderingsfasen kalm te blijven. Bevordert bewustwording van het geestelijk vermogen.

Het is een uitstekende meditatiesteen die contact met Engelen en andere dimensies mogelijk maakt.

Stimuleert het zelfgenezend vermogen. Helpt bij problemen in borst, keel, hoofd.

Lepidoliet (kleurloos-grijs-blauw-violet-roze)

Bevordert onafhankelijkheid. Geeft concentratie om eigen doelen te bepalen. Stimuleert objectiviteit en analytisch denkvermogen zodat makkelijker zelfstandig beslissingen genomen kunnen worden. Helpt eigen grenzen te beschermen. Bevordert het doorbreken van negatieve denkpatronen en afhankelijkheidsgedrag. Geeft innerlijke rust en vrede. Zuivert elektromagnetische straling.

Positief bij slaapstoornissen, zenuwpijnen, ischias en gewrichtsklachten.

Maansteen (kleurloos-grijs-geel-groen-oranje-zwart)

De maansteen draagt de kracht van de maan in zich die symbool staat voor vrouwelijkheid en vruchtbaarheid. Heeft kalmerend effect op emoties en verzacht het gevoel. Versterkt medeleven, ontvankelijkheid, intuïtie en mediamieke vermogens. Kan mannen meer in contact met hun gevoelskant brengen. Beschermt (reizigers) tegen ongeluk, bevordert succes en tevredenheid.

Helpt bij klachten tijdens de menstruatie, overgang of na een bevalling. Goed voor de waterhuishouding en spijsvertering.

Magnesiet (kleurloos-wit-grijs geaderd)

Heeft een kalmerende en ontspannende werking. Het helpt bij nervositeit, angst en prikkelbaarheid. Stimuleert zelfacceptatie en liefde voor jezelf. Maakt geduldig. Geeft een optimistische levensinstelling.

Helpt uitstekend bij magnesiumgebrek. Goed voor de vetstofwisseling, kramp opheffend, ontgiftend en bij migraine, maagpijn en darmkrampen.

Magnetiet(metaal grijs)

Magnetiet is een sterk aardende steen. Het vergroot de levenskracht en vitaliteit. Helpt bij angsten en verdriet en woede. Geeft een objectieve houding. Trekt loyaliteit en liefde aan.

Verbetert de energiedoorstroming en stimuleert het herstel van blessures zoals spierpijn, tennisarm, rugpijn. Goed voor de bloedcirculatie, astma, haar en huidweefsel.

Malachiet(groen)

Malachiet vergroot het invoelingsvermogen in andere mensen. Bevordert vriendschap, gevoel voor schoonheid en zinnelijkheid. Laat remmingen los waardoor onderdrukte ervaringen en oud zeer naar boven kunnen komen en alsnog verwerkt kunnen worden. Versterkt de intuïtie en visualisatievermogen.

Sterk ontgiftende en krampopheffende werking. Helpt bij menstruatieklachten, vergemakkelijkt een bevalling en geneest aandoeningen aan de vrouwelijke geslachtsorganen. Helpt bij seksuele problemen. Goed bij oogontsteking.

Moldaviet (groene Tektiet)

Moldaviet is een zeldzame groene glassoort, ontstaan door een meteoriet inslag.

Helpt je jezelf en het aardse bestaan te accepteren. Maakt contact met andere dimensies buiten tijd en ruimte mogelijk, hoewel goede aarding daarbij noodzakelijk is. Bevordert helderziende vermogens en stimuleert geestelijke ontwikkeling en creatief denkvermogen. Vergroot inlevingsvermogen, empathie, geluk en vruchtbaarheid. Helpt om gehechtheid aan materie, belemmeringen en zorgen over toekomst en geld los te laten.

Maakt bewust van oorzaak en betekenis van ziekte en ondersteunt genezingsprocessen.

Mookaïet

Maakt het denken flexibel en levendig, zodat men meerdere mogelijkheden ziet en ook de meest gunstige weet te bepalen. Bevordert de behoefte aan afwisseling en open te staan voor nieuwe ervaringen. Helpt nieuwe ervaringen te verwerken en zorgt voor innerlijke rust en balans. Werkt ondersteunend bij meditatie.

Versterkt immuunsysteem, bevordert wondheling en werkt bloedzuiverend.

Moqui-Balls

De naam “moqui” is door Indianen gegeven en betekent ‘trouwe lieveling’. De ballen vormen meestal een paartje, waarbij de rondere vorm vrouwelijk is en de meer ruwere, elliptische variant mannelijk.  De kracht van deze energiestenen wordt door draaien of knuffelen opgewekt. Ze houden het kwade op afstand en geven een gevoel van geluk, levensvreugde en positiviteit. Ze bevorderen harmonie tussen lichaam, geest en ziel. Lossen blokkaden op en stimuleren de stroom van levensenergie.

Helpen ontspannen. Goed bij slaapproblemen. Versterken het immuunsysteem en vruchtbaarheid.

Morganiet

Morganiet versterkt het hartchakra en stimuleert liefde en respect voor jezelf,

voor de omgeving, de natuur en het leven zelf. Stimuleert om vreugde en voldoening te vinden in onbaatzuchtige en geestelijke activiteiten. Vermindert eerzucht, prestatiedrang, fanatisme en arrogantie.

Maakt open voor liefde en vriendschap.

Werkt positief op klachten die door stress ontstaan zoals hartklachten, evenwichtsstoornissen en zenuwaandoeningen.

Mosagaat:

Mosagaat versterkt liefde voor de natuur en maakt minder gevoelig voor weersschommelingen. Helpt om angsten los te laten en je te bevrijden van druk en (over)belasting. Brengt ontspanning en geeft hoop, optimisme, zelfrespect en inspiratie. Stimuleert om knopen door te hakken, om een nieuw initiatief en een nieuw begin mogelijk te maken. Maakt flexibel in het denken en versterkt het communicatievermogen.

Vergemakkelijkt een bevalling. Helpt bij ontstekingen, infecties. Versterkt het immuunsysteem.

Nefriet (wit, geel, bruin, rood, groen en grijs)

Nefriet staat voor vrede en rust. Kalmeert onrust en prikkelbaarheid. Beschermt tegen beïnvloeding door druk of agressie van buitenaf door harmonie uit te stralen. Geeft innerlijk evenwicht en zekerheid. Bevordert wijsheid om bij piekeren en twijfelen makkelijker tot een beslissing te komen.

Goed voor de waterhuishouding, de blaas- en nierfunctie, bij nierontstekingen en nierstenen. Vermindert bedwateren.

Obsidiaan(zwart, donkerbruin glas)

Obsidiaan werkt als een ‘spiegel van de ziel’. Het is een confronterende steen die helpt de eigen schaduwkanten te zien en te erkennen. Beschermt tegen oneerlijkheid (ook van jezelf). Ondersteunt in het loslaten van shocks, angsten, trauma’s en blokkades en beperkende denk- en gedragspatronen.

Reinigt de atmosfeer van negatieve geestelijke invloeden en beschermt tegen psychische aanvallen.

Verbetert de doorbloeding. Is pijnstillend, krampopheffend en wondhelend. Versterkt het gezichtsvermogen.

Sneeuwvlok Obsidiaan werkt zachter en geeft innerlijke rust en vrede.

Regenboog Obsidiaan werkt zachter en is een goede bescherm- en meditatiesteen.

Apachetraan of Rookobsidiaan werkt zachter, beschermt en neemt negativiteit in zich op.

Onyx (zwart)

Schenkt kracht, zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel om je leven in eigen hand te nemen.

Maakt je minder beïnvloedbaar zodat je met doorzettingsvermogen en standvastigheid je doelen kunt verwezenlijken. Versterkt het zelfbewustzijn en gezond egoïsme. Verbetert het concentratievermogen en geeft rust en structuur in je denken. Maakt nuchter en realistisch.

Bij aandoeningen in het binnenoor. Goed voor de evenwichtsorganen. Bij huidproblemen.

Opaal (rood-oranje-geel-wit-groen-blauw-violet)

Opaal straalt levenslust uit. Geeft spontaniteit, enthousiasme en een open extraverte houding. Stimuleert creativiteit, optimisme, vrolijkheid. Versterkt het aardse genieten van  emoties en gevoelens van liefde, passie en erotiek en maakt loyaal en trouw. Maar dringt ook diep in het onderbewustzijn door en haalt zowel de positieve als de negatieve aspecten in je naar boven.

Stimuleert zelfherstellend vermogen. Positief effect op de lymfeklieren en ziekte van Parkinson.

OpaalAndes (blauw-roze)

Andesopaal versterkt het sociale gevoel. Bevordert hartelijkheid, gastvrijheid en het belangeloos en onzelfzuchtig je kunnen inzetten voor een hoger ideaal. Vermindert remmingen, schaamte en verlegenheid. Maakt minder zorgelijk en meer spontaan. Leert genieten van seksualiteit. Stimuleert dagdromen om tot nieuwe ideeën te komen.

Helpt bij (angst voor) hartklachten.

Peridoot (Olivijn) (donkergroen, groengeel)

Stimuleert je eigen leven te leiden, door overheersing van anderen niet meer toe te staan. Helpt ingehouden emoties als woede, jaloezie en schuldgevoel los te laten. Geeft erkenning en vergeving van eigen fouten en geeft wijsheid en verantwoordelijkheid om te kunnen corrigeren. Bevordert het gevoel van liefde. Stimuleert actie, inzicht, inspiratie en welsprekendheid.

Goed voor ogen en hart. Beschermt tegen beroertes. Versterkt lever, gal en stofwisseling. Helpt bij huidproblemen (wratten).

Let op: mag niet in combinatie met andere stenen gedragen worden!

Pietersiet (Stormsteen)(blauw zwart, geel, bruin)

Zorgt voor innerlijke stabiliteit in snel veranderende, stormachtige periodes.  Schept orde in de chaos.

Bevrijdt van geestelijke ketenen en helpt onverwerkte ervaringen en innerlijke conflicten te verwerken. Geeft afstand en overzicht, zonder gevoelloos te worden. Versterkt concentratie en beheersing in een veelheid aan indrukken.

Helpt bij klachten door verwarring of uitputting. Positief bij klachten van de ademhaling. Bij hyperventilatie en hartkloppingen.

Prasem (preigroen)

Prasem heeft een kalmerende en rustgevende werking bij heftige emoties, opvliegendheid en emotionele uitbarstingen. Bevordert zelfbeheersing en bereidheid tot verzoening. De steen maakt evenwichtig, nuchter en praktisch. Maakt het hart fysiek en emotioneel rustig, waardoor bijv. ook liefdesverdriet verzacht wordt.

Werkt koortsverlagend en pijnstillend. Verzacht bij zonnebrand, vermindert uitslag, zwellingen en kneuzingen.

Prehniet (kleurloos-wit-geel-groen-bruin-grijs)                                                                                                        Geeft rust en kalmte in de geest en verzacht emoties. Bevordert vrede, liefde en acceptatie in je zelf en naar je omgeving. Helpt om verdringingsmechanismen op te heffen. Verscherpt de zintuigen, vergroot de intuïtie en bevordert het analytisch denkvermogen. Goede steen voor meditatie en visualisatie.

Positieve werking bij angsten, fobieën, nachtmerries. Bij hyperactiviteit. Stimuleert de vetstofwisseling.

Pyriet (goudkleurig)

Bevordert zelfkennis. Sterkt het verstand, zelfvertrouwen en daadkracht. Vermindert minderwaardigheidsgevoel. Stimuleert een positieve instelling. Absorbeert spanningen en verhoogt de psychische en lichamelijke weerstand.

Kan meer duidelijkheid geven over de oorzaak van ziekte. Helpt bij aandoeningen aan de luchtwegen. Goed bij vermoeidheid. Let op: geeft zwart af op de huid en in contact met water gaat het roesten!

Regenboog Obsidiaan(zwart met regenboog kleuren)

Laat je blokkades inzien en helpt op een zachte manier bij het opruimen hiervan. Positief bij geestelijke vermoeidheid en vermindert de stress in je lichaam. Uitstekende meditatiesteen.

Bevordert de nachtrust. Goed voor de ogen. Bij hoge bloeddruk, verkoudheid en griep. Helpt bij bloedarmoede.

Rhodochrosiet (roze rood met wit)

Deze steen geeft een positieve, enthousiaste en levenslustige houding. Vermindert depressie en minderwaardigheidsgevoelens. Stimuleert activiteit en laat waarheid boven komen waardoor emotionele blokkades uit de kindertijd, angsten en seksuele trauma’s kunnen worden opgeheven. Bevordert spontaniteit, liefdegevoelens en erotiek. Trekt liefdesenergie aan.

Stimuleert bloedsomloop, bloeddruk en geslachtsorganen. Houdt bloedvaten elastisch waardoor migraine vermindert. Stabiliseert de hartslag.

Rhodoniet (roze met zwart)

 “Eerste hulp bij ongelukken” steen, kalmeert bij paniek, verwarring, emotionele schok en angstige, bedreigende situaties. Heelt oude emotionele littekens en lichamelijke wonden. Vermindert zelfvernietigend en afhankelijk gedrag. Zorgt voor verzoening bij conflict en versterkt vergeving, begrip en vriendschap. Geeft meer weerstand en helpt bij veranderingsprocessen.

Sterkt het hart en de bloedsomloop. Helpt bij MS, Parkinson en auto-immuunziekten. Goed voor de stofwisseling.

Rhyoliet

Helpt om actief in het heden te zijn. Bevordert het evenwichtig en geconcentreerd kunnen omgaan met inspannende situaties. Brengt balans in emoties en helderheid in denken. Maakt  bewust van eigen kracht en vergroot zelfrespect en gevoel van eigenwaarde.

Helpt bij weefselverhardingen. Verhoogt de weerstand tegen griep en infecties.

Robijn (rood, paarsrood)

De steen symboliseert krachtige energie en zorgt voor dynamiek, levenslust en spontaniteit. Activeert bij uitputting of lusteloosheid en heeft tevens een positief effect bij hyperactiviteit. Versterkt gevoel van eigenwaarde. Activeert enthousiasme, hartstocht en trekt seksuele energie aan. Geeft verbinding tussen hoofd en hart, zodat realistische doelen gesteld kunnen worden.

Stimuleert bloedsomloop, milt en voortplantingsorganen. Werkt ontgiftend. Goed voor hart, huid en immuunsysteem.

Rookkwarts (licht bruin-donker bruin-zwart)

Rookkwarts zorgt voor een goede aarding.

Heeft een ontspannende werking en helpt beter bestand te zijn tegen stressfactoren. Vergroot belastbaarheid in moeilijke tijden, zodat je kunt doen wat gedaan moet worden. Maakt positief en levenslustig. Bevordert concentratie en realistisch denken. Positief bij het doorbreken van verslavingspatronen (roken) en het maken van een nieuw begin.

Beschermt tegen straling of schade door straling. Werkt krampopheffend, pijnstillend. Bij rugklachten.

Rozekwarts (roze)

Rozekwarts werkt vooral op de hartchakra. De steen straalt een zachte, liefdevolle en rustgevende energie uit en is daardoor ook heel geliefd bij kinderen. Bevordert innerlijke vrede en zelfacceptatie. Opent je hart voor jezelf en anderen voor onvoorwaardelijke liefde. Helpt bij het helen van oude emotionele pijn en biedt troost bij (liefdes)verdriet. Stimuleert creativiteit, fantasie en gevoel voor schoonheid en kunst.

Versterkt het hart, huid en bloedsomloop. Kan positief werken op de vruchtbaarheid.

Rutielkwarts (kleurloos met goudkleurige naaldjes)

Werkt stemmingsverbeterend, kalmerend en maakt hoopvol en onafhankelijk t.a.v. de toekomst. Stimuleert een heldere geest die groots durft te denken. Geeft een gevoel van ruimte en vrijheid door onderdrukte gevoelens, angsten, verdriet, los te kunnen laten. Beschermt tegen negatieve energieën en psychische aanvallen.

Positief bij problemen met ademhalingsorganen, bij hooikoorts en chronische bronchitis. Vergroot de vitaliteit. Kan helpen bij het stoppen met roken.

Saffier (blauw, geel, roze, groen, violet, zwart, oranje)

Steen van trouw, vriendschap en liefde. Saffier is een steen van zuiverheid en bevordert de wens naar inzicht en wijsheid. Stimuleert jouw waarheid te spreken.
Focust en kalmeert de geest, verdrijft ongewenste gedachten. Geeft gemoedsrust, harmonie en evenwicht. Tegen depressies en psychische verwarring. Maakt het denken helder en doelgericht.

Kan helpen bij diverse oogkwalen. Brengt het lymfesysteem in evenwicht. Werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Serafiniet (donkergroen met witte zilverachtige strepen)

Deze steen heeft een sterk helende kracht op lichaam, geest en ziel.

Het versterkt de levensenergie stroom door het lichaam, waardoor harmonie, balans en vitaliteit bevorderd worden. Heeft een zacht reinigende werking op het hart en bevordert een positieve en liefdevolle houding naar jezelf en naar anderen.  Uitstekende meditatiesteen. Biedt ondersteuning in het contact maken met Engelenergie, gidsen en andere hogere energieën.

Heeft positieve werking op het hart en de ruggengraat.

Seleniet (satijnachtig wit-roze-groen-bruin)

Stimuleert een heldere geest en geeft toegang tot het hoger bewustzijn. Is een uitstekende meditatie steen die aarde- en geestenergie kan verbinden. Maakt contact met engelenenergie mogelijk. Seleniet geeft rust en balans in geest en lichaam. Schept een vredige atmosfeer in huis.

Helpt bij diverse vrouwenkwalen. Helpt bij klachten van de ruggengraat en bij epilepsie.  

Let op: Seleniet is een gipskristal en lost op in water!

Serpentijn

Brengt balans in lichaam en geest. Helpt eigen grenzen te bewaken en innerlijke vrede te vinden. Serpentijn vermindert stemmingswisselingen.

Werkt kalmerend bij nervositeit, spanningen en stress en beschermt tegen negatieve energetische invloeden. Is een goede meditatiesteen.

Werkt positief bij hartritmestoornissen, helpt bij nier- en maagklachten en bij suikerziekte. Vermindert menstruatiekrampen en -pijnen.

Shattukiet

Is een krachtige steen die vibraties verhoogt. Stimuleert het keelchakra en het derde oog chakra. Het zorgt voor heldere visioenen en helpt om ze te begrijpen. Het kan gebruikt worden om paranormale vermogens als automatisch schrift en telepathie te ontwikkelen. Shattuckiet brengt het lichaam zacht in balans en werkt daardoor weldadig bij kleine gezondheidsklachten.

Helpt bij amandelontsteking. Sterkt de eigenschappen van het bloed.

Shiva Lingam                                                                                                                                                            In traditionele zin staat de Shiva Lingam symbool voor seksualiteit: de vorm voor mannelijke energie van kennis en de kleur variaties voor de vrouwelijke energie van wijsheid. Activeert basischakra en heiligbeenchakra en wordt gebruikt om de Kundalini energie te verhogen. Schenkt evenwicht in dualiteiten: mannelijk – vrouwelijk, lichaam – geest. Is uitstekend voor seksuele healing. Zorgt voor psychologisch inzicht en zelfkennis, vergemakkelijkt het loslaten van verouderde zaken en maakt daarmee de weg naar een nieuwe relatie mogelijk. Heeft reinigend effect op de (thuis)omgeving. Helpt seksueel misbruik te verwerken.                                                                           Helpt bij onvruchtbaarheid, impotentie, menstruatiekrampen.

Shungiet

Shungiet is een ‘nieuwe’ steen die alleen in Rusland wordt gevonden. Het is een unieke steensoort, omdat zijn samenstelling nog nergens anders op aarde is aangetroffen. Shungiet geneest, zuivert, beschermt, normaliseert, herstelt en geeft energie.Het elimineert en absorbeert risico’s en gevaren van elektromagnetische straling. Het concentreert positieve energie en herstelt en beschermt het fysieke lichaam.
Werkt ontgiftend, verlicht hoofdpijn, rugpijn, stress, reumaklachten, helpt om beter te slapen en heeft een gunstig effect op de bloeddruk en ademhaling

Smaragd (groen)

Smaragd bevordert vriendschap en bevordert samenwerking in groepen. Versterkt liefde en eenheid tussen partners. De steen brengt emoties in evenwicht, geeft heldere gedachten en zet aan tot positieve daden. Geeft gevoel voor schoonheid en harmonie. Houdt de geest jong. Stimuleert helderziende vermogens. Maakt je sterk om tegenslagen aan te kunnen en helpt om voluit van het leven te genieten.

Helpt bij claustrofobie en epilepsie. Goed voor de ogen. Sterkt het hart, het immuunsysteem en vermindert reumatische aandoeningen.

Sodaliet (blauw met witte adertjes)

Het is een zeer rustgevende steen die evenwicht brengt bij angsten, emotionele verwarring en chaotische gedachten. Bevordert objectiviteit en heldere inzichten. Sodaliet leert je trouw aan jezelf te zijn. Stimuleert het streven naar waarheid, idealisme, zelfvertrouwen en het uiten van je mening en gevoelens. Biedt kalmte bij overgevoeligheid. Geeft diepe meditatie.

Positief bij hoge bloeddruk, slapeloosheid en stress. Goed bij problemen met de keel, stembanden en heesheid.

Spinel (rood)

Steen van verjonging en vernieuwing. Stimuleert het basischakra. Geeft kracht en moed in moeilijke situaties zoals scheiding en ontslag. Vermindert stress, angst en depressieve gevoelens en laat nieuwe perspectieven zien. Zou succes en welvaart aan kunnen trekken.

Werkt ontstekingsremmend. Positief bij vergeetachtigheid en sterkt de ruggengraat.

Sugiliet (lavendel-rood violet)

Sugiliet is een steen van onvoorwaardelijke liefde en wijsheid. Stimuleert om volgens de eigen innerlijke waarheid te leven en je daarvan niet te laten afleiden. Het is een rustgevende steen die emotionele spanning, onrust en wanhoop vermindert. Verzacht woede en verdriet. Bevordert positieve gedachten, liefdevolle communicatie en (zelf)vergeving. Uitstekend voor meditatie.

Krachtige healingsteen. Sterke pijnstiller bij hoofdpijn, harmoniseert zenuwstelsel en hersenen. Helpt bij motorische stoornissen. Kan ondersteunen bij epilepsie, leukemie en kanker.

Super seven (Melody steen) (donker doorschijnend paars)

Dit krachtige kristal activeert spirituele gaven en ondersteunt en verhoogt de vibraties. Verhoogt ook de vibratie van alle andere kristallen in zijn nabijheid. Is afgestemd op de hoogste bronnen van leiding en inspiratie, brengt de ziel in contact met het goddelijke. Zeer goede anti stress steen. Brengt rust en een gevoel van veiligheid en verbondenheid.

Stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Ondersteunt het immuunsysteem, huid en botten.

Tanzaniet

Helpt je om jezelf te zijn en om je vrij te maken van de invloed van anderen. Het helpt negatieve of zelfdestructieve patronen te veranderen in positief gedrag. Versterkt de keel- en kruinchakra. Stimuleert intuïtie en mogelijke mediamieke gaven. Uitstekende meditatiesteen die contact met Engelen, gidsen en andere hogere energieën mogelijk maakt.

Goed bij hoofdpijn en bij klachten in keel en luchtwegengebied.

Tektiet (glasachtig zwart)

Tektiet is een zeldzame zwarte glassoort, ontstaan door een meteoriet inslag.

Helpt je jezelf en het aardse bestaan te accepteren. Maakt contact met andere dimensies buiten tijd en ruimte mogelijk, hoewel goede aarding daarbij noodzakelijk is.

Bevordert helderziende vermogens en stimuleert geestelijke ontwikkeling en creatief denkvermogen. Vergroot inlevingsvermogen, empathie, geluk en vruchtbaarheid. Helpt om gehechtheid aan materie, belemmeringen en zorgen over toekomst en geld los te laten.Maakt bewust van oorzaak en betekenis van ziekte en ondersteunt genezingsprocessen.

Thuliet (roodachtig-roze)

Maakt nieuwsgierig, ondernemend en  vindingrijk om je dromen waar te maken. Vermindert faalangst. Maakt extrovert en bevordert welsprekendheid.

Leert dat hartstocht, romantiek, avontuur en passie bij het leven horen. Helpt om voluit van het leven te genieten.

Verbetert vruchtbaarheid en aandoeningen aan de geslachtsorganen. Versterkt het zenuwstelsel. Goed bij maagstoornissen.

Tijgeroog (goudachtig geel-bruin)

Tijgeroog beschermt tegen jaloezie en negatieve invloeden van anderen. Helpt om angsten onder ogen te zien en schenkt zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel en concentratie om je doelen te bereiken. Helpt om overzicht te bewaren, activeert het denken en vermindert besluiteloosheid. Geeft rust bij zenuwachtigheid.

Goed bij verkoudheid, astma en keel- en oogproblemen. Gaat hyperventilatie tegen.

Tijgerijzer (geel-rood-bruin met metaalkleurige strepen)

Een echte krachtsteen. Helpt om de nodige impulsen tot vernieuwing te volgen en geeft doorzettingsvermogen om opstart problemen te overwinnen. Bevordert aarding en bescherming bijv. bij kinderen en adhd. Helpt om doordacht en vastbesloten te handelen.

Werkt snel en krachtig tegen vermoeidheid, uitputting, burn-out. Verhoging van de ijzeropname geeft nieuwe energie. Goed voor de spijsvertering.

Toermalijn Groene (Verdeliet)

Toermalijnen roepen de hoogste vermogens op in de mens. Alle soorten hebben een reinigende en beschermende werking. Ze brengen lichaam en geest in balans, wat (zelf)vertrouwen en positiviteit geeft. Ook op planten hebben ze een weldadige invloed.

Groene toermalijn staat in verbinding met de hartchakra. Bevordert een goed humeur, openheid en geduld.

Stimuleert empathie, levensvreugde en het denken in en zien van oplossingen.

Heeft een zuiverende, vernieuwende en geneeskrachtige werking. Versterkt het hart.

Helpt bij evenwichtstoornissen.

Toermalijn Roze (Rubeliet)

Tourmalijnen roepen de hoogste vermogens op in de mens. Alle soorten hebben een reinigende en beschermende werking. Ze brengen lichaam en geest in balans, wat (zelf)vertrouwen en positiviteit geeft. Ook op planten hebben ze een weldadige invloed.

Roze tourmalijn maakt dynamisch, flexibel, sociaal en charmant. Geeft ondernemingslust, vergroot realiteitsbesef en helpt bij twijfel.

Stimuleert de zenuwprikkeloverdracht en  doorbloeding. Helpt bij uitputting en chronische vermoeidheid.

Toermalijn (Watermeloen)

Toermalijnen roepen de hoogste vermogens op in de mens. Alle soorten hebben een reinigende en beschermende werking. Ze brengen lichaam en geest in balans, wat (zelf)vertrouwen en positiviteit geeft. Ook op planten hebben ze een weldadige invloed.

Watermeloentoermalijn maakt geduldig en liefdevol, tactvol, diplomatiek en teder, waardoor vriendschappen en relaties gestimuleerd worden. Vermindert angst en depressieve gevoelens. Helpt om je persoonlijke doelen helder te krijgen.

Heeft herstellend effect op zenuwen, bij verlammingen en m.s.

Toermalijn, Zwart (Schörl)

Toermalijnen roepen de hoogste vermogens op in de mens. Alle soorten hebben een reinigende en beschermende werking. Ze brengen lichaam en geest in balans, wat (zelf)vertrouwen en positiviteit geeft. Ook op planten hebben ze een weldadige invloed.

Zwarte toermalijn heeft een sterk aardende werking en wordt vooral gebruikt om restspanning van elektromagnetische straling af te voeren (elektrische apparaten, computer, tv, auto, enz.) en om te beschermen tegen negativiteit van anderen. Geeft emotionele stabiliteit, doorzettingsvermogen, concentratie. Vermindert angsten en gebrek aan oriëntatie.

Stimuleert het zenuwstelsel, is pijnstillend en helpt bij dyslexie.

Toermalijnkwarts(kleurloos met zwarte naaldjes)

Toermalijnkwarts verenigt het licht van de Bergkristal en de aarde van de Toermalijn in zich.

Het is een aardende steen die het energieveld van het lichaam beschermt tegen negativiteit van buitenaf. Helpt in acute situaties van angst, paniek, hyperventilatie. Verandert negatieve gedachten en energieën in positieve en vermindert spanningen. Werkt positief bij het doorbreken van een vicieuze cirkel. Ondersteunt rouwverwerking, mentale en emotionele groeiprocessen.

Bevordert doorbloeding.

Topaas

Geeft heldere gedachten, een hoger inzicht en vergroot de intuïtie. Stimuleert waarheid, eerlijkheid, openheid, vreugde en voorspoed. Leert je eigen innerlijke rijkdom, kennis en mogelijkheden kennen en deze zinvol te gebruiken. Bevordert zelfontwikkeling en wijsheid.Stimuleert de artistieke creativiteit. Werkt rustgevend, helpt om te ontspannen bij slapeloosheid en kan een steun zijn voor depressieve mensen. Vermindert prikkelbaarheid. Blauw: Bij keel- en neusaandoeningen. Helpt bij jicht en spataderen.

Goud: Positieve invloed op de alvleesklier, lever en nieren. Voor de schildklier. Bevordert genezing van wonden en littekens.

Wit: Stimuleert de bloedsomloop. Helpt bij spataderen. Verbetert de spijsvertering en stofwisseling. Positief bij anorexia.

Turkoois (blauw-groen met zwarte adertjes)

Turkoois bevordert de creativiteit, het innerlijk horen, intuïtie en een vooruitziende blik. Is van oudsher een steen met een beschermende  werking (bijv. op reis of in de auto) want hij verkleurt bij dreigend gevaar of ziekte.

Schenkt innerlijke rust en tevredenheid, maar geeft ook energie bij uitputting.

Vermindert stemmingswisselingen. Maakt bewust van eigen verantwoordelijkheid voor geluk.

Helpt bij opvliegers in de overgang. Werkt positief bij reuma, jicht en maagklachten. Stimuleert de lever.

Ulexiet (satijnachtig wit)

Ulexiet is bekend om zijn bijzondere eigenschap om iets wat eronder ligt te vergroten. Werkt harmoniserend. Helpt zaken weer in perspectief te zien en zorgt voor objectiviteit. Geeft inzicht in mensen en in de betekenis van

visioenen en dromen. Versterkt verbeelding en stimuleert creativiteit, vooral in zaken. Goede meditatiesteen.

Goed voor de ogen. Brengt hormonen in balans. Als huidelixer vermindert het rimpels.

Valkoog

Valkoog beschermt tegen jaloezie en negatieve invloeden van anderen. Helpt om angsten onder ogen te zien en schenkt zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel en wilskracht om je doelen te bereiken. Helpt om overzicht te bewaren, activeert het denken en vermindert besluiteloosheid. Geeft rust bij zenuwachtigheid.

Goed bij astma, keel- en ademhalingsproblemen. Positief bij hoofdpijn en migraine.

Versteend Hout(rood-bruin-zwart)

Steen voor zieners en van wijsheid. Is een zacht werkende, kalmerende en liefdevolle steen die helpt met aarden, concentreren en beheersing geeft. Laat je thuis voelen en vermindert heimwee. Stimuleert de innerlijke beeldenwereld. Maakt mogelijk om te genieten van leven in rust en eenvoud. Geeft een fijne sfeer en gevoel van welzijn. Geschikt als meditatiesteen.

Tegen artritis, reuma en bij griep. Regelt de stofwisseling en helpt bij overgewicht. Kalmeert zenuwen.

Woestijnroos (Zandroos)

Woestijnroos is een variant van Seleniet. Geeft rust en balans in geest en lichaam. Brengt emoties in evenwicht. Kan helpen oude denk- en gedragspatronen te doorbreken. Versterkt positieve affirmaties.

Geeft duidelijke verbinding met de aarde. Bevordert creativiteit, aanpassingsvermogen en structuur. Helpt balans te vinden tussen de diversiteit aan wensen en eisen.

Beschermt tegen allerlei straling (röntgen-, UV computerstraling enz.) Regelmatig vasthouden geeft ontspanning.

Als oplossing effectief bij kalknagels, schimmelplekken en huidaandoeningen (acné).

Let op: Woestijnroos is een soort gipskristal en lost op in water!

Zonnesteen (geel-rood-grijs)

Zonnesteen laat je eigen sterke en zonnige kanten stralen. Vergroot het zelfbewustzijn, gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Geeft levensvreugde, optimisme en laat nieuwe mogelijkheden zien. Zorgt voor zelfbeheersing en maakt daadkrachtig. Verhoogt de vitaliteit en het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Sterkt ogen, hart, nieren en rug. Goed bij  hernia, allergie en bloedarmoede. Versterkt het zenuwstelsel.