Over etherische oliën

Etherische olie

Etherische olie wordt ook wel aromatische of vluchtige olie genoemd. De etherische oliën zijn vluchtige oliën gewonnen uit planten. Het woord etherisch komt van het Griekse aither. Letterlijk betekent aither lucht van de hemel. Met aither duidden de Grieken de onderste laag van de kosmos aan. De etherische oliën zijn net als ether vluchtig en sterk geurend. Etherische oliën kunnen uit verschillende delen van een plant worden gewonnen, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, of het hout (van stam, takken of wortels). Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende etherische oliën. Sommige soorten etherische olie zijn vrij duur. Dit komt omdat er soms veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een goedkope olie is bijvoorbeeld sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappels een afvalproduct van de sapindustrie zijn. Duur is bijvoorbeeld rozenolie, omdat er enorm veel speciaal voor de olie gekweekte rozen nodig zijn om een beetje etherische olie te produceren.


Winning
Etherische olie wordt op verschillende manieren gewonnen. De meeste etherische olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid. De etherische olie vervliegt met de stoom. Nadat de stoom is afgekoeld tot water kan de etherische olie hiervan worden gescheiden door het verschil in polariteit tussen de olie en het water Een methode die bij citrusvruchten gebruikt wordt is de koude persing. Hierbij wordt de oliehoudende schil van de plant uitgeperst en wordt zo de olie gewonnen. Uit enkele, voornamelijk harsachtige stoffen, wordt de etherische olie gewonnen door droge destillatie. Hierbij wordt de vaste stof voorzichtig verwarmd, waarbij de etherische olie verdampt. Deze damp wordt vervolgens gecondenseerd.

Andere methodes zijn:
-extractie, maar strikt genomen ontstaat dan geen etherische olie, maar een concrète.

-enfleurage, hierbij ontstaat eigenlijk een pommade in plaats van een etherische olie. Deze methode wordt niet of nauwelijks nog toegepast vanwege de hoge kosten

Hoe te gebruiken:

Tip! 20 druppels etherische olie is 1 ml.  
Aromalampje In een vol bakje water gebruik je 5 tot 10 dr. etherische olie. Wanneer je onderin het waxinelichtje aansteekt, zal door het verwarmen van het water de olie verdampen en zich in de ruimte verspreiden. Het ruiken van een etherische olie werkt vooral psychisch op stemming en emotie.  
Aromastream Dit is een elektrische aromaverstuiver. Door het verstuiven verandert de olie niet van samenstelling. Draai het filter los dat zich onderaan de aromastreamer bevindt. Druppel daarop 10 tot 20 dr. etherische olie. Draai het filter er weer onder, steek de stekker in het stopcontact en klaar is kees.  
Bad  Voor een heel lichaamsbad: 3 eetlepels waddenzout en 10 tot dr. 20 etherische olie. Wees voorzichtig met de dosering bij sommige oliën zoals pepermunt, tijm, kaneel en bijvoet. Het is ook een kwestie van smaak/geur. Begin dus met een lage dosering. In plaats van waddenzout, kunt U ook 20 ml badolie gebruiken. Badolie lost direct op in het water. Gebruik dezelfde dosering olie. Het is raadzaam om de badolie van te voren te mengen met de etherische olie. Badzout werkt reinigend, badolie is verzorgend voor de huid.   
Badschuim Gebruik ongeveer 3% etherische olie in een basis-badschuim.  
Bodymilk Ook hier is de dosering 3% dus in 50 ml bodylotion, tot 60 dr. etherische olie.  
Crèmes Voor 50 gram crème 5 tot 15 dr. eth.olie naar keuze.  
Geurstenen Zijn poreuze stenen die olie opnemen en deze weer langzaam afgeven.  Druppel 1-5 dr. etherische olie op de steen. Leg de steen op het nachtkastje voor ‘s nachts als je verkouden bent.  
Geurveter Wij hebben in ons assortiment terra cotta gebakken kralen die poreus zijn. Deze kralen kun je aan een leren veter hangen en daar 1 dr. eth.olie opdoen. Je hebt dan de olie elke dag bij je en deze is dan werkzaam als geur maar b.v. ook in de aura.  
Geurpotjes De van klei gemaakte geurpotjes van Het Geurenrijk nemen zeer snel de olie op en laten de geur door via de wand van het potjes. Ideaal voor de slaapkamer, toilet, badkamer auto, woonkameren en kantoor en  zelfs zomers voor op het terras om met Citonella, Citroen of kruidnagel olie insecten te weren.  
Massage Je kunt ongeveer 3% eth.olie in een basis-olie gebruiken. Massageolie is een mengsel van amandel olie en Jojoba olie eventueel met extra etherische olie toegevoegd voor het juiste effect.  
Shampoo Ook hier ongeveer 3% eth.olie in een basisshampoo gebruiken, de keuze van oliën hangt af van hoofdhuid en eventueel haarprobleem. Het Geurenrijk heeft uitstekende basisshampoos in het assortiment.  
Stoombad voor het gezicht Neem 1 eetlepel waddenzout en 3 dr. eth.olie op een schaal heet water, doe een handdoek over het hoofd en de schaal. Laat de stoom met de olie ongeveer 10 minuten inwerken en behandel het gezicht daarna met een verzorgende olie of crème.  
Stoombad voor de luchtwegen Neem 1 eetlepel waddenzout en 3 dr. eth.olie op een schaal heet water, doe een handdoek over het hoofd en de schaal. Inhaleer de stoom en olie ongeveer 10 minuten en laat de stoom met de olie zijn heilzame werk doen.  
Voetbad 1 eetlepel waddenbadzout of 10 ml badolie mengen met 5 tot 10 eth.olie. 15 tot 20 min met de voetjes in het water. Voetbaden zijn heel reinigend en  energie afvoerend. Een hele goede aromatherapie  methode.  
Voetmassage Door de voetzolen kan heel gemakkelijk energie worden opgenomen en afgevoerd, zoals door de verschillende voetreflex methodes bekend is geworden. Heel heilzaam is het om van de eth.olie die je nodig hebt, passend dus bij de klacht of het emotionele probleem, een mengsel te maken in een balsem of crème. Behandel de voeten 1 á 2 keer per dag.
   
Aroma-meditatie Kies een olie uit die bij je gemoedstoestand van dat moment past, inhaleer voorzichtig de olie door de neus, ruik de olie, en doe een druppeltje op je beide polsen. (Pas op, niet alle oliën puur op de huid!!) Ga rustig zitten en laat de olie zijn weg door je lichaam vinden,  je kunt de geur mee naar binnen nemen, door je bewust te zijn van je adem. 10 min. is lang genoeg.
   
Dressing In 50 ml dressing kun je 2 dr. etherische olie gebruiken, zoals biologische mandarijn, citroen en sinaasappel.  
Gebak In een cake of taart doe je 2 á 3 dr. mandarijn, citroen of sinaasappel. Je krijgt een heerlijk aroma en net een vleugje andere smaak aan het gebak.

Essentiële oliën naar hoofdgroep van uitwerking 

Ontspannend werken o.a.
Benzoë, Ceder, Geranium, Kamille, Koriander, Lavendel, Marjolein, Marjoraan, Neroli, Oregano, Petit-grain, Sandelhout, Scharlei, Sinaasappel, Venkel.
Behagelijkheid.

Harmoniserend werken o.a.
Duizendblad, Eikemos, Geranium, Ho-blad, Iris, Jasmijn, Jatamansi, Lavendel, Mellise, Mirre, Neroli, Petit-grain, Roos, Sandelhout, Sinaasappel, Wierook, Ylang Ylang.
Behagelijkheid.

Inspirerend werken o.a.
Clementine, Cypres, Hysop, Ijzerhard, jasmijn, Lavendel wild, Mandarijn, Scharlei, Sinaasappel.
Newroz.

Zacht en aangenaam zijn o.a.
Benzoë, Ceder, Honing, Ho-blad, Kamille, Lavendel fijn, Melisse, Palmarosa, Rozehout, Sandelhout, Tolu, Tonka.
Behagelijkheid.

Afrodiserend en erotiserend werken o.a.
Benzoë, Bonekruid, Gember, Jasmijn, Jeneverbes, Kaneel, Kardamom, Komijn, Koriander, Muskuszaad, Neroli, Patchouli, Peper zwarte, Roos, Sandelhout, Scharlei, Sinaasappel, Tonka, Vetiver, Ylang Ylang.

Opwekkend en revitaliserend werken o.a.
Basilicum, Bergamot, Bonekruid, Eucalyptus, Citronella, Cypres, Grapefruit, Hysop, Ijzerhard, Jasmijn, Jeneverbes, Kardamom, Lemongrass, Limoen, Peper, Pepermunt, Damascena-Roos, Rozemarijn, Salie, Scharlei, Sinaasappel, Spar, Tijm, Tea Tree, Ylang Ylang.
Newroz.

Bij inademing werken op de luchtwegen o.a.
Benzoë, Ceder, Cypres, Den, Eucalyptus, Hysop, Kajeput, Kamfer, Kanuka, Lavendel, Manuka, Niaouli, Oregano, Spar, Tea Tree, Tijm, Venkel, Wierook.
Ademhaling.

Concentratie bevorderend werken o.a.
Basilicum, Citroen, Cypres, Elemi, Eucalyptus, Hysop, Koriander, Mirre, pepermunt, Petit-grain, Rozemarijn, Spar, Tijm, Wierook.
Newroz, Récolte.

Zuiverend werken o.a.
Den, Mirte, Salie, Lavendel.
Ademhaling, Anti-mot, Anti-insekt.

Versterkend werken o.a.
Ijzerhard, Kaneel, Koriander, Melisse, Nootmuskaat, peper zwarte, Tea Tree, Vetiver.
Behagelijkheid, Newroz, Récolte.

Regulerend werken o.a.
Bergamot, Cypres, Geranium, Mei-Roos, Rozehout, Wierook.
Ademhaling.

Opbouwend en stabiliserend werken o.a.
Ceder, Clementine, Den, Engelwortel, Kalmoes, Lavendel, Mandarijn, Melisse, Neroli, Vetiver.
Newroz, Récolte.

Voor onrustige kinderen o.a.
Clementine, Dille, Kamille, lavendel, petit-grain, Venkel.

Voor baby’s o.a.
Dille, Kamille roomse, lavendel fijn, Roos, Venkel zoete.

Zwangerschap en essentiële oliën:
Tijdens de zwangerschap niet gebruiken, tenzij in overleg met Aromatherapeut.

Anijs
Alsem
Arnica
Basilicum
Ceder
Cypres
Ciste-roos
Davana
Dille
Duizendblad
Galbanum
Heiligebloem
Hysop
IJzerhard
jasmijn
Bijvoet
Jeneverbes
Kalmoes
Kamfer
Karwij
Koriander
Kruidnagel
Lavas
Lavendel, schop
Marjolein
Majoraan
Mirre
Wintergreen
Roos
Moerasspirea
Nootmuskaat
Peterselie
Rozemarijn
Salie
Scharlei
Selderij
Tijm, var.
Zevenboom
*

*Alle essentiële oliën met een toxische uitwerking.
Deze oliën moeten voor iedere toepassingsmethode binnen de aromatherapie vermeden worden. Dus niet gebruiken voor inname, bij baden-, massage- of lichaamsolie, voor inhalatie of verdamping.

Niet te gebruiken bij homeopatische behandeling:
Borneol (Kamfer), Kamille en Muntfamilie.

Niet te gebruiken bij aanleg voor epilepsie:
Ceder, Hysop, Borneol (Kamfer), Rozemarijn, Salie, Venkel bitter en zoet, bij overdosering de gehele schermbloemige familie.