Marjolein

Marjolein olie (Thymus mastichina)
synoniem: Spaanse Marjolein

Eigenschappen
– aroma: kruidig, warm, kamfer-achtig
– kleur: helder tot lichtgeel
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

Toepassingen
in aromatherapie vervult de olie van Spaanse Marjolein een ondersteunende rol in de volgende situaties:

luchtwegen
luchtweg infecties met slijm:
– griep, verkoudheid
– asthma, bronchitis
– keel- en voorhoofdsholte ontstekingen
(goed om te gebruiken in combinatie met thee van verse tijm)

spieren en gewrichten
– artritis en reumatiek met pijn of vermoeidheid in spieren en gewrichten

Dosering en Applicatie
– verdamper
– huid: maximaal 6 druppels per theepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 6% van de olie)
– bad: 6 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

Contra-indicatie en waarschuwing
– huid: kan huidirritaties veroorzaken, daarom altijd verdund gebruiken
– vermijd bij zwangerschap
– niet gebruiken tijdens periodes van borstvoeding
– niet gebruiken bij jonge kinderen

Diversen
– goed te combineren met aromatische olie van oa. basilicum, ceder, cipres, elemi, eucalyptus, kamille, salie, sandelhout, tea tree en citrusoliën

– spaanse marjolein (deze olie) is geen marjoleinsoort
– spaanse marjolein is een tijmsoort
– meer dan 350 soorten tijm zijn geidentificeerd
– tijm komt voor in heel Europa, het Nabije en Midden Oosten en in heel Azie
– spaanse marjolein komt veelvuldig voor in Spanje en Portugal
– de olie bevat meer dan 50% cineol
– hij kan een hoog percentage linalool bevatten

De Lipbloemenfamilie (Lamiaceae)
– een van de meest uitgebreide plantenfamilies is de ‘lipbloemen familie’,
– de lipbloemenfamilie omvat veel verschillende geslachten,
– tijm (thymus) is een van de geslachten uit de lipbloemen familie (Lamiaceae),
– marjolein (oreganum majorana) is een ander geslacht uit de lipbloemen familie (Lamiaceae),
– beide geslachten (tijm en marjolein) tonen wezenlijke onderlinge verschillen in chemische samenstelling, aroma en therapeutische toepassing,
– plantengeslachten (zoals tijm en marjolein) worden onderverdeeld in soorten,
– thymus mastichina is een van de soorten van het tijm geslacht,
– soorten worden weer onderverdeeld in ondersoorten,
– thymus mastichina spp. mastichina is een van de ondersoorten van thymus mastichina,
– leden van eenzelfde ondersoort kunnen zich van elkaar onderscheiden als verschillende ‘chemotypen’,
– thymus mastichina spp. mastichina kent een aantal chemotypes,
– aard en/of gehalte van chemische bestanddelen varieert per chemotype,
– de periode van oogst heeft een grote invloed op de uiteindelijke chemische samenstelling van de aromatische olie van thymus mastichina,
– het belangrijkste bestanddeel van thymus mastichina is 1,8-cineol (50% of meer), hetgeen verantwoordelijk is voor de antiseptische en slijm-verdrijvende werking van deze olie,
– naast cineol bevat hij ook veel camphor en campheen.

copyright: Airdancer CV.
tekst en beschrijving samengesteld door Luc Verheijden in samenwerking met het team van Airdancer.