BOEDDHISTISCHE FILMS najaar 2017

 

Op de eerste vrijdag van de maand vertonen we in kleine kring (maximaal 12 mensen) boeddhistische speelfilms en documentaires. De films zijn in het Nederlands ondertiteld. Kennis van boeddhisme is niet nodig. Na afloop is er gelegenheid om na te praten.

Om 19.45 staat thee of koffie klaar. We beginnen om 20.00 uur.

Entree (inclusief thee of koffie): 2,50 euro; voor leden Keerkring 1,50 euro en 3 eco.  

Plaats: Centaurstraat 10, 9742 PP Groningen.

Laat je weten of je komt via hdamveld@xs4all.nl (tel 050 3125612) of  steenbok_14@hotmail.com? 

 

Herman Damveld

Yvonne Mettes  

 

Vrijdag 13 oktober: Free the mind. De kracht van gedachten, 59 minuten.

Richard Davidson is een wetenschapper met een missie. Hij gelooft dat we met de kracht van onze gedachten onze wereld kunnen verbeteren. Uit zijn onderzoek blijkt immers dat ons denken een concrete fysieke impact heeft op ons brein. De resultaten lijken spectaculair te zijn en doen de vraag rijzen hoe groot de belofte van mindfulnesstrainingen is. Kan mindfulness de plaats innemen van de klassieke psychoanalyse? Davidson houdt in elk geval een vurig en overtuigend pleidooi voor het gebruik van mindfulness bij de behandeling van traumatische ervaringen.

Vrijdag 10 november: Pim van Lommel, Eindeloos Bewustzijn, 86 minuten

In 2001 publiceerde cardioloog Pim van Lommel in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet over zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen. Deze film gaat over het transformatief karakter van bijna-dood ervaringen aan de hand van hun getuigenissen. Hoewel iedere persoon zijn eigen unieke ervaring beleefde zijn er opvallende aspecten die zij unaniem met elkaar delen. Mensen met een dergelijke ervaring zijn minder bang voor de dood. Verder tonen zij minder interesse voor uiterlijke en materiële zaken, voelen zich één met de natuur en bij velen van hen ontwikkelde zich een hoge intuïtieve en helende gave.

Vrijdag 8 december: How To Cook Your Life; regisseur: Doris Dörrie; 100 minuten

Een documentaire over de kunst van het koken én de kunst je leven te koken, zonder dat het verbrandt, overkookt of te zout smaakt. How to Cook Your Life is geïnspireerd op Zen Meester Dogen's boek Instructies van de Chefkok, waarin het koken wordt gebruikt als een metafoor voor het ontwikkelen van onze spiritualiteit. Of, zoals regisseur Dörrie het zegt: "De manier waarop een persoon omgaat met de ingrediënten voor een maaltijd, zegt veel over die persoon." How to Cook Your Life leert ons dat het mogelijk is Boeddha te ontdekken in de eenvoudigste kookhandelingen, zoals in het wassen van rijst of het kneden van deeg.